Knauf Knauf

Ο ΓΥΨΟΣ

Weiter

Ένα πολύτιμο ορυκτό και σημαντικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος. Οι καρστικοί σχηματισμοί εντυπωσιάζουν με την μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας τους και την διαφορετικότητα στην μορφολογία τους. Και αυτό το πολύτιμο ορυκτό, ο άνθρωπος από την αρχαιότητα και πάντοτε το χρησιμοποιεί και του δίνει μορφή και σχήμα.

Από την βιομηχανική κατεργασία του πετρώματος γύψου προκύπτει ένα από τα σημαντικότερα ορυκτά δομικά υλικά. Η βιομηχανία επεξεργασίας γύψου για παρασκευή γυψοσανίδων, γυψοσοβάδων και γύψου αγγειοπλαστικής - καλλιτεχνίας παρουσιάζει παγκοσμίως μεγάλο ενδιαφέρον.

Η φύση διδάσκει

Greece

Ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια διδασκόταν από την φύση.

Έκτιζε χρησιμοποιώντας ένα πέτρωμα 200 εκατομμυρίων χρόνων παλαιό, που ήταν τόσο εύκολο στην επεξεργασία του. Τα παλαιότερα ίχνη γυψοκονιάματος είναι 11.000 έτη παλαιά, και βρέθηκαν στην Ανατολία και τη Συρία . Επίσης είναι γνωστό ότι 5.000 έτη πριν, οι Αιγύπτιοι έκαιγαν τη γύψο με φωτιά στο εξωτερικό περιβάλλον και ύστερα την έτριβαν σε σκόνη, την οποία στη συνέχεια ενυδάτωναν και την χρησιμοποιούσαν για τη συγκόλληση τμημάτων των μνημείων. Στα αριστουργηματικά κτίρια της αναγέννησης, τα περίτεχνα γύψινα διακοσμητικά προσέδιδαν πολυτέλεια. Σήμερα με τον γύψο δημιουργούμε χώρους για ευχάριστη και άνετη διαβίωση.

Διασφαλίζει την αειφόρεια

Greece

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εν όψει των ολοένα αυξανομένων απαιτήσεων,

θα δημιουργούνται διαρκώς προϊόντα και συστήματα που θα καλύπτουν και τις πλέον καινοτόμες ιδέες για ένα «έξυπνο» σπίτι. Η Knauf φροντίζει για την μελλοντική εξέλιξη ενεργειακά αποδοτικών δομικών προϊόντων γύψου που θα συμβάλλουν στην αειφορία των κτιρίων και του περιβάλλοντος.

Greece

Ο όρος γύψος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και περιελάμβανε και το ορυκτό γύψος και τον ασβέστη.

Η γύψος, (αγγλ. gypsum) ή αλαβαστρίτης λίθος ή αλάβαστρο, είναι ορυκτό του ασβεστίου με χημικό τύπο CaSO4.2H2O (διένυδρο θειικό ασβέστιο). Η γύψος όταν ψηθεί και ανακατευτεί με το νερό γίνεται σκληρή και συμπαγής. Χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους χρόνους στην οικοδομική, στην κατασκευή εκμαγείων, στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων , στα υφάσματα, στην κατεργασία του οίνου και στη ζωγραφική. Επίσης η λέξη γύψος φαίνεται πως σήμαινε και το αλάβαστρο, αν και ο αλαβαστρίτης λίθος ήταν μάλλον ασβεστιτικής σύστασης σύμφωνα με τον Θεόφραστο.

Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως γυψοκονίαμα με τις ευρύτατες χρήσεις του στην ορθοπεδική, την οδοντοτεχνία, στις βιομηχανίες φαρμάκων, στα υλικά οικοδομών, τη γεωργία, τη διακόσμηση κτλ., παράγεται μετά από θερμική επεξεργασία και καθαρισμό της ορυκτής γύψου (CaSO4 + 2ΧH2Ο), η οποία αφυδατώνεται μερικώς για να παραγάγει μια ημιένυδρη ουσία (CaSO4 + ½ H2Ο). Η χημική αντίδραση που δημιουργεί το γυψοκονίαμα είναι:

2CaSO4 + 4 H2O + θερμότητα → 2CaSO4 . ½ H2O + 3H2O

Το δέρμα στον τοίχο

Greece

Ο γύψος με το ίδιο pH και την ίδια ατμοδιαπερατότητα

και αγωγιμότητα με το ανθρώπινο δέρμα είναι η ιδανική επιφάνεια για όλους τους τοίχους και τις οροφές. Ο γύψος είναι 100 τοις εκατό φυσικό ορυκτό, δεν είναι διαβρωτικό ούτε καυστικό και εντελώς απαλλαγμένο από ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία και την καθημερινή διαβίωση.

Ο γύψος δεν δημιουργεί αλλεργίες στην επαφή με το δέρμα και στην αναπνοή. Στην ορθοπεδική ιατρική χρησιμοποιούν γύψο απευθείας στο δέρμα για οστεοσύνθεση των καταγμάτων των οστών. Επίσης και στην οδοντιατρική τεχνολογία, χρησιμοποιούν γύψο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της εργασίας με τον γύψο είναι ότι τα επαγγελματικά συνεργεία κατασκευής εργάζονται χωρίς κανένα προστατευτικό εξοπλισμό, με καθαρά Knauf οικοδομικά υλικά.

Νιώστε τη θερμότητα

Greece

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του ανθρώπου.

«Εδώ νιώθω άνετα" ή «Οι τοίχοι είναι ζεστοί» , με έκπληξη όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν την άνεση και την ζεστασιά που προσφέρουν οι τοίχοι που είναι σοβατισμένοι με σοβάδες γύψου της Knauf. Το συναίσθημα δεν είναι παραπλανητικό. Οι σοβατισμένες επιφάνειες με γυψοσοβά είναι ζεστές, λόγω της χαμηλής θερμοαγωγιμότητας και αποθηκεύουν θερμότητα στο σπίτι, τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Φυσικός κλιματισμός

Greece

Στην εσωτερική ισορροπία είναι η τέχνη της ζωής.

Το μυστικό για ένα ισορροπημένο μικροκλίμα δωματίου βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο επίπεδο εσωτερικής υγρασίας χώρου. Και πάλι, η φύση μας παρέχει τον ιδανικό διαχειριστή εσωτερικής υγρασίας χώρου, που είναι ο γύψος.. Τα οικοδομικά υλικά από γύψο έχουν ανοικτούς κρυσταλλικούς πόρους διαφορετικού μεγέθους, που συντελούν στο να έχουν χαμηλό δείκτη αντίστασης διάχυσης υδρατμών. Για αυτό το λόγο ο σοβάς με βάση τον γύψο μπορεί να απορροφήσει γρήγορα και σε μεγάλο ποσοστό την υγρασία από τον αέρα και να την αποδώσει και πάλι πίσω όταν το δωμάτιο γίνεται πάρα πολύ ξηρό. Με αυτόν τον τρόπο ο γύψος είναι μια φυσική συσκευή κλιματισμού που ρυθμίζει το εσωτερικό κλίμα ενός χώρου οικολογικά, συνέχεια και χωρίς κατανάλωση ενέργειας κατά τον βέλτιστο τρόπο.

Η χρήση του φυσικού γύψου ως κατασκευαστικού υλικού στο εσωτερικό μιας κατοικίας επιτρέπει την «αναπνοή» με αποτέλεσμα ο εσωτερικός αέρας να είναι καθαρότερος και υγιέστερος από αυτόν που εισπνέουμε σε μια συμβατική κατασκευή. Το μικροκλίμα που δημιουργείται μέσα στο σπίτι επιτρέπει στην εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία να παραμένουν σταθερές και δεν ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών, μυκήτων και μικροβίων.