Knauf Knauf
Weiter

Ελλάδα Σεπτέμβριος 2014

Εκπαίδευση Knauf

Αγιασμός στο νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Knauf στη Θεσσαλονίκη

Στις 7 Μαΐου τελέστηκε αγιασμός στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο και στις εγκαταστάσεις του έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε όλα τα σύγχρονα συστήματα δόμησης Knauf συμμετέχοντας στα παρακάτω 3ήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια:

1. Εσωτερικές τοιχοποιίες ξηράς δόμησης

2. Εσωτερικές οροφές ξηράς δόμησης

3. Έτοιμοι σοβάδες & Thermoprosopsis

4. Aquapanel & Thermoprosopsis

5. Τεχνικό & εμπορικό σεμινάριο για στελέχη πωλήσεων (2 ημέρες διάρκεια)

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι προγραμματισμένα για όλο το έτος, περισσότερες πληροφορίες για αυτά καθώς και δυνατότητα αίτησης συμμετοχής έχετε εδώ .

Τα νέα της αγοράς

Διαγωνισμός για 14 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ

Tη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής (boutique hotels) προωθεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προωθεί την αξιοποίηση 14 μη λειτουργούντων ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, ξεκινά άμεσα ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση:

 • Οκτώ επιλεγμένων πρώην ξενοδοχείων «Ξενία» (Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Άνδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής, Κοζάνης, Έδεσσας, Θάσου),
 • Τριών παραδοσιακών αρχοντικών στο Πήλιο (Ευαγγελινάκη, Μουσλή και Ξηραδάκη),
 • Δύο πρώην σανατορίων στην Αρκαδία (Σανατόριο Μάνα) και στη Ρόδο (Σανατόριο Αγ. Ελεούσας).

Η πιο σημαντική αξιοποίηση αναμένεται να είναι αυτή της Villa de Vecchi(φωτο), ενός ακινήτου ιστορικής σημασίας στη Ρόδο. Χτίστηκε το 1936 στο υψηλότερο βουνό της Ρόδου από τον τότε Ιταλό κυβερνήτη των Δωδεκανήσων De Vecchi. Μεταπολεμικά αξιοποιήθηκε από την ελληνική βασιλική οικογένεια, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες κυριολεκτικά ρημάζει. Το ακίνητο βρίσκεται 50 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και σε οικόπεδο περίπου 8 χιλ. στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 6,25 χιλ. στρέμματα αποτελούν διατηρητέα ζώνη.

Το ΤΑΙΠΕΔ υπόσχεται ότι ο διαγωνισμός αξιοποίησης της Villa de Vecchi αλλά και των υπολοίπων 13 ακινήτων θα ολοκληρωθεί εντός του 2014. Ειδικότερα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερομένους έχει καθοριστεί για 30 Σεπτεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, κάθε ένα από τα προαναφερόμενα ακίνητα θα μπορεί να διεκδικήσει όποιος υποβάλει την υψηλότερη προσφορά. Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός για κάθε ένα από τα 14 ξεχωριστά ακίνητα. Επομένως δεν παίζει ρόλο αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα ή λιγότερα ακίνητα, αν και πρόθεση των πωλητών είναι να προσελκύσουν μεγάλους παίκτες στην τουριστική αγορά που θα αναλάβουν ένα σύνολο μονάδων ανά τη χώρα. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ διαφοροποιεί το είδος της αξιοποίησης από ακίνητο σε ακίνητο. Για παράδειγμα, στα αρχοντικά του Πηλίου πωλείται η κυριότητά τους, ορισμένα «Ξενία» αξιοποιούνται με τη μέθοδο της επιφάνειας για 99 έτη και σε άλλα, όπως και των Σανατορίων, εκχωρείται η μίσθωσή τους για 50 έτη.

Πηγή: buildingthefuture.gr

Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον

Αναβαθμισμένο θα είναι το νέο “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”

Tουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, πρόκειται για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών, και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι.

Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες. Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000.

Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Πηγή: buildingthefuture.gr

Συμψηφισμός Ενεργειακής Αναβάθ

Έρχεται ο συμψηφισμός ενεργειακής αναβάθμισης με τακτοποίηση αυθαιρέτων

Mέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το 50% του προστίμου, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά – και να ενισχύσουν στατικά -τα κτίρια τους.

Το μέτρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικοδομή αφού θα ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν, για παράδειγμα, την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κ.ά. Η επένδυση του 50% του προστίμου στο ίδιο το ακίνητο, προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Ωστόσο, αν και ο νόμος (4178/2013) έχει τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο καλοκαίρι, εντούτοις σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου του, επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών περιβάλλοντος και Οικονομικών. Οι υπογραφές, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να μπουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν έως το 2003.Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς, μπορούν να διαθέσουν το 100% των προστίμων για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση των κτιρίων τους. Στον συμψηφισμό δεν περιλαμβάνεται το παράβολο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (που κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ). Αυτός είναι και ο λόγος που αποκλείονται από τη ρύθμιση αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πριν από το 1975, τα οποία τακτοποιούνται με την καταβολή του παραβόλου των 500 ευρώ.

Όπως εξηγούν από το υπουργείο περιβάλλοντος, το μέτρο δεν ισχύει για τα αυθαίρετα οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν πάρει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την EE προγράμματα και αφορά παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων. Στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, όπου το μισό του προστίμου αντί να καταλήγει στο κράτος θα επενδύεται στο ακίνητο, άτυχοι είναι οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο τακτοποίησης αφού δεν μπορούν να ενταχθούν εκ των υστέρων στο μέτρο.

Τυχεροί είναι όσοι πληρώνουν το πρόστιμο με δόσεις. Τα καταβληθέντα ποσά για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης θα αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά,

έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.

Προκειμένου να προχωρά η διαδικασία του συμψηφισμού των προστίμων οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

 • Aίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE),
 • αντίγραφο της οικοδομικής άδειας δόμησης,
 • τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες
 • τα αντίγραφα των πιστοποιητικών ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης και
 • το πόρισμα του ενεργειακού επιθεωρητή.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που μετά τον υπολογισμό τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου αυτά δεν επιστρέφονται ούτε αναζητούνται.Εδώ, όπως σημειώνουν από το υπουργείο περιβάλλοντος, σε περίπτωση διαπίστωσης ψευδών στοιχείων, το ειδικό πρόστιμο που αρχικά είχε υπολογιστεί από την ηλεκτρονική διαδικασία διπλασιάζεται. Και για να γίνει αυτό εκδίδεται σχετική διοικητική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία και θα υποβάλλεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (TEE). Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, το πρόγραμμα θα αφορά, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, στην αντικατάσταση του καυστήρα ή του λέβητα και την τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων. Όπως επισημαίνει, με το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ύφεση.

Όπως εξηγούν από το υπουργείο περιβάλλοντος, η διαδικασία του συμψηφισμού θα προχωρά αν οι παρεμβάσεις στο κτίριο το αναβαθμίζουν κατά μία ενεργειακή κατηγορία. Η άλλη επιλογή είναι να υπάρχει εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Και αυτό θα διαπιστώνεται με τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, πριν και μετά.

Πηγή: buildingthefuture.gr

ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 2,4% στον δείκτη παραγωγής στις κατασκευές

Αύξηση 2,4% κατέγραψε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές στο πρώτο τρίμηνο 2014.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές του πρώτου τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου τριμήνου 2013, παρουσίασε αύξηση κατά 2,4%, έναντι μειώσεως 29,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Σημειώνεται πως ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές καλύπτει όλους τους τομείς στις κατασκευές (κτίρια – έργα πολιτικού μηχανικού). Στα κτίρια οικονομικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται οι μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κτίρια δημόσιων θεαμάτων, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία και λοιπά οικιστικά κτίρια.

Στα έργα πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνονται οι αυτοκινητόδρομοι, οδοί, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίκτυα παραγωγής και διανομής ρεύματος, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υδραυλικά και λιμενικά έργα, κ.ά.

Πηγή: buildingthefuture.gr

Aνατροπές στην πολεοδόμηση με το νέο νομοσχέδιο

Tη μεγάλη ανατροπή στην πολεοδόμηση με ουσιαστική κατάργηση των περιοχών αμιγούς κατοικίας, φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκαν και θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και την Ιδιωτική Πολεοδόμηση.

Το νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω – κάτω καθώς καταργεί ένα καθεστώς που ίσχυε για πάνω από 25 χρόνια και απαγόρευε σε περιοχές αμιγούς κατοικίες άλλες χρήσεις. Πλέον θα μπορούν να αναπτυχθούν ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια, καφέ, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο που προβλέπει 18 είδη χρήσεων γης, αναφέρει για τις περιοχές όπου υπάρχει κατοικία:

Kατοικία (Κ1): Στις περιοχές που επιτρέπεται μόνο η κατοικία θα μπορούν να αναπτυχθούν εκθεσιακά κέντρα, τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. Χρήση κατοικίας Κ1 δεν θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες, σε λεωφόρους και στο βασικό οδικό δίκτυο (π.χ. όσες βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο Κηφισιάς).

Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2): Στις οικιστικές περιοχές με χαρακτήρα γειτονιάς προβλέπεται κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο. Σε αυτές τις γειτονιές θα επιτρέπονται επίσης χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα, κτίρια εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια κ.ά.), αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, ιατρεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ): Επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς, αλλά… επεκτείνονται σε περισσότερα τετραγωνικά. Έτσι επιτρέπονται χρήσεις ειδικής εκπαίδευσης, γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα κτλ. σε έκταση που μπορεί να φτάνει τα 1.500 τ.μ. Τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία μπορεί να έχουν 100 κλίνες και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ να «απλώνονται» σε 400 τ.μ.

Περιλαμβάνονται επίσης χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, τουρισμού – αναψυχής – δεύτερης κατοικίας, εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου, χονδρικού εμπορίου, εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, παραγωγικών δραστηριοτήτων πολεοδομικής εξυγίανσης, τεχνολογικού πάρκου, εμπορευματικού κέντρου, παραγωγικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, ιδιαιτέρων χρήσεων, οροθετημένων οικισμών, κύριου οδικού δικτύου πόλεων.

Για τις οικιστικές περιοχές, οι οποίες προτείνονται προς πολεοδόμηση καθορίζονται εκ των προτέρων ανώτατα όρια συντελεστή δόμησης ως εξής:

 • για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση κύριας κατοικίας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,8.
 • για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση πολεοδομικού κέντρου ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.
 • για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση τουρισμού – αναψυχής ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6.
 • για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση παραθεριστικής (δεύτερης) κατοικίας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,4.
 • για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Οι 18 χρήσεις γης οι οποίες επιτρέπονται από τον εν γένει χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καθορίζονται σε κατηγορίες ως εξής:

1. Kατοικία (Κ1)

2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)

3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)

4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)

5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)

6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)

7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)

8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)

9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)

11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)

12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)

13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)

14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)

15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)

16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)

17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)

18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

Πηγή: buildingthefuture.gr

Ε.Ε.: Στόχο ενεργειακής απόδοσης ζητούν επτά χώρες

Την υιοθέτηση συγκεκριμένου και φιλόδοξου στόχου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην Ε.Ε. ως το 2030 ζητούν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος επτά χωρών - μελών

μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και τους επιτρόπους Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ και Δράσης για το Κλίμα, Κίνι Χίδεγκαρντ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναφέρουν ότι «η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω της ενεργειακής απόδοσης, είναι το πιο ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό μέσο για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% και μερίδιο 27% των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ε.Ε. για το 2030, ωστόσο δεν καθόρισε κάποιον δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναφέρουν ακόμη στην επιστολή τους ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνει τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης(φωτο), επισημαίνει: «Τα κράτη της Ε.Ε. ξόδευαν πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ επιπλέον αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα λειτουργήσει αθροιστικά. Αν λοιπόν, θέλουμε να μιλάμε για ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ενεργειακή της ασφάλεια, θα πρέπει να προτάξουμε ένα από τα κύρια μέσα που τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν: την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την αύξηση της Ενεργειακής Απόδοσης».

Την επιστολή συνυπογράφουν υπουργοί από τη Γερμανία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Τα νέα της Knauf

Ετοιμόχρηστα υλικάφινιρίσματος

Τα προϊόντα σπατουλαρίσματος και φινιρίσματος Knauf Sheetrock ανανεώθηκαν σχεδιαστικά και από το Σεπτέμβριο του 2014 προσφέρονται σε νέες συσκευασίες και με νέες επωνυμίες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις ανανεωμένες συσκευασίες των προϊόντων και την αντιστοιχία τους με τις παλαιές συσκευασίες.

Knauf Super Finish

Ετοιμόχρηστο υλικό φινιρίσματος για χρήση με το χέρι και με μηχανή airless. Κατάλληλο για σπατουλάρισμα γυψοσανίδων, μπετόν και επιφανειών σοβά με δυνατότητα επίπεδων ποιότητας επιφανειών Q2, Q3 & Q4.

Συσκευασίες: Δοχείο 25kg , 6kg

Υλικό που αντικαθιστά: Knauf Sheetrock All Purpose

Knauf Fill & Finish Light

Ετοιμόχρηστο υλικό φινιρίσματος χαμηλού βάρους για χρήση με το χέρι και με μηχανή airless. Κατάλληλο για σπατουλάρισμα γυψοσανίδων, μπετόν και επιφανειών σοβά με δυνατότητα επίπεδων ποιότητας επιφανειών Q1, Q2, Q3 & Q4.

Συσκευασίες: Δοχείο 20kg

Υλικό που αντικαθιστά: Knauf Sheetrock Plus 3

Knauf Finitura

Ετοιμόχρηστο υλικό τελικού, πολύ λείου φινιρίσματος για χρήση με το χέρι και με μηχανή airless. Κατάλληλο για σπατουλάρισμα γυψοσανίδων, μπετόν και επιφανειών σοβά σε πολύ λεπτή στρώση με δυνατότητα επίπεδων ποιότητας επιφανειών Q4.

Συσκευασίες: Δοχείο 25kg , 6kg

Υλικό που αντικαθιστά: Knauf Sheetrock Finitura

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ετοιμόχρηστα προϊόντα σπατουλαρίσματος και φινιρίσματος Knauf ανατρέξτε στα φύλλα τεχνικών προδιαγραφών

Νέα συσκευασία και ονομασία του έτοιμου σοβά μηχανής

Νέα συσκευασία και ονομασία του έτοιμου σοβά μηχανής με βάση το γύψο Κnauf MP 75L

Σας παρουσιάζουμε τη νέα συσκευασία του έτοιμου σοβά Knauf ΜP 75L με βάση το γύψο. Με τη νέα συσκευασία αυξάνεται ο χρόνος αποθήκευσης του προϊόντος από 3 σε 6 μήνες, αποκτά νέα εμφάνιση και μετονομάζεται από MP Leicht σε MP 75L.

Η αύξηση του χρόνου αποθήκευσης του υλικού θα συμβάλει ιδιαίτερα στη βέλτιστη αποθήκευση και διακίνηση του σοβά σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην ποιοτική εφαρμογή του συστήματος στα έργα. Στη νέα εμφάνιση της συσκευασίας αναγράφονται τα επίπεδα ποιότητας της τελικής επιφάνειας που μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή του συστήματος (Q1, Q2, Q3) όπως και πληροφορίες ασφαλείας και πιστοποίησης (CE σύμφωνα με τα πρότυπα EN 13279-1:2008-11 & EN 13279-1 – B4/50/2 για τα ελαφρά κονιάματα σοβά με βάση τον γύψο).

Υπενθυμίζεται ότι εφαρμόζεται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, με συνήθη υγρασία, σε μια στρώση και δίνει τελική επιφάνεια λεία ή τριφτή. Έχει άριστη πρόσφυση πάνω σε όλες τις επιφάνειες τοίχων και οροφών από τούβλα, σκυρόδεμα, ελαφρότουβλα, εμφανές σκυρόδεμα, τσιμεντόλιθους, θερμομονωτικές πλάκες, μονωτικά υλικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το Φύλλο Τεχνικών Προδιαγραφώ MP 75L.

Νέα ειδική σανίδα Knauf [GUARD]EX® για προσόψεις

Η νέα ειδική σανίδα Guardex είναι άκαυστη κατηγορίας πυραντοχής Α1

χαμηλού βάρους, φιλική στο περιβάλλον, ανθεκτική στο νερό, τη μούχλα, την υγρασία και στις καιρικές συνθήκες χάρη στον ειδικής επεξεργασίας γυψοπυρήνα της και στην εξωτερική της επένδυση με υαλούφασμα και στις δύο πλευρές.

Οι σανίδες Guardex® χάρη στο ειδικά σχεδιασμένο σκούρο μπλε υαλούφασμα σελουλόζης και στην ειδική σύνθεση του πυρήνα της έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία και έχει ελάχιστες συστολοδιαστολές στις θερμοκρασιακές αυξομειώσεις, με αποτέλεσμα την άριστη συμπεριφορά της σε όλες της κλιματικές μεταβολές. Μπορούν να παραμείνουν εκτεθιμένες εώς και 12 μήνες, με συνέπεια όλες οι εσωτερικές εργασίες να μπορούν να συνεχίζονται σύμφωνα με τα σχέδια ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Οι σανίδες Guardex προσφέρουν τέλειο υπόβαθρο για συστήματα ETICS με διογκωμένη πολυστερίνη (EPS). Το ειδικά σχεδιασμένο υαλούφασμα περέχει βελτιωμένη πρόσφυση για την επικόλληση των θερμομονωτικών πλακών. Οι σανίδες Guardex® τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα συστήματα ξηράς δόμησης. Είναι εύκολες στην επεξεργασία και στην τοποθέτησή τους. Μπορούν εύκολα να κοπούν με φαλτσέτα ή μαχαίρι κοπής, να βιδωθούν με ειδικές βίδες και να καμπυλωθούν.

Tα συστήματα προσόψεων Knauf Guardex στα οποία η νέα σανίδα αποτελεί το ιδανικό υπόβαθρο, είναι τα εξής:

Σύστημα Guardex® εξωτερικής τοιχοποιίας με εξωτερική θερμομόνωση (ETICS) H εξωτερική τοιχοποιία Knauf Guardex® με εξωτερική θερμομόνωση αποτελείται από μεταλλικό σκελετό ο οποίος στερεώνεται στο φέρων σκελετό της κατασκευής και ινώδες μονωτικό υλικό ενδιάμεσα για την προσθήκη θερμομονωτικών και ηχομονωτικών ιδιοτήτων. Η κατασκευή επενδύεται με γυψοσανίδες εσωτερικά και με Knauf Guardex® εξωτερικά. Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Knauf Thermoprosopsis εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας.

Σύστημα Guardex® εξωτερικής επένδυσης με εξωτερική θερμομόνωση (ETICS)

H εξωτερική επένδυση Guardex® με εξωτερική θερμομόνωση αποτελείται από μεταλλικό σκελετό ο οποίος στερεώνεται στο φέρων σκελετό της κατασκευής και εφόσον απαιτείται στην υπάρχουσα τοιχοποιία με τη χρήση μεταλλικών γωνιών τύπου L. Ενδιάμεσα των μεταλλικών προφίλ εγκιβωτίζεται ινώδες μονωτικό υλικό για την προσθήκη θερμομονωτικών και ηχομονωτικών ιδιοτήτων. Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Knauf Thermoprosopsis εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας.

Σύστημα Guardex® εξωτερικής τοιχοποιίας με αεριζόμενη διακοσμητική όψη

H εξωτερική τοιχοποιία Guardex® με αεριζόμενη διακοσμητική όψη αποτελείται από μεταλλικό σκελετό ο οποίος στερεώνεται στο φέρων σκελετό της κατασκευής και ινώδες μονωτικό υλικό ενδιάμεσα για την προσθήκη θερμομονωτικών και ηχομονωτικών ιδιοτήτων. Η κατασκευή επενδύεται με γυψοσανίδες εσωτερικά και με Guardex® εξωτερικά το οποίο παραμένει ως υπόβαθρο για την προσθήκη αεριζόμενης διακοσμητικής όψης.

To Tεχνικό τμήμα και οι μηχανικοί προώθησης Knauf είναι πάντα στη διάθεσή σας για τεχνική υποστήριξη και ενημέρωση για την νέα αυτή σανίδα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το Φύλλο Τεχνικής περιγραφής της σανίδας Knauf Guardex.

Τεχνικό φυλλάδιο D19 - Διακοσμητικές οροφές Knauf

Σας παρουσιάζουμε το ανανεωμένο Tεχνικό φυλλάδιο D19 για τα συστήματα διακοσμητικών οροφών με γυψοσανίδες Knauf.

Στο φυλλάδιο D19 θα ανακαλύψετε πληροφορίες και κατασκευαστικές λεπτομέρειες για τα εξής συστήματα:

1. D191 – Τεχνική ακμών Knauf

2. D192 – Καμπυλωμένα στοιχεία Knauf

3. D193 – Τυποποιημένοι θόλοι Knauf

Το σύστημα D191 περιγράφει τα διακοσμητικά στοιχεία που εφαρμόζονται με γυψοσανίδες Knauf με εγκοπές Λ ή διακοσμητικά τεμάχια Knauf

Το σύστημα D192 περιγράφει διακοσμητικά καμπυλωμένα στοιχεία Κnauf, εργοταξιακό καμπύλωμα δομικών πλακών και προφίλ (CD & UA), τεχνικές για κρυφό φωτισμό, οροφές με λωρίδες γυψοσανίδας, διακοσμητικές οροφές με προεξοχές-εσοχές ή τεθλασμένες οροφές και τέλος κυματοειδής, τοξοτές ή ημικυκλικών τόξων.

Το σύστημα D193 περιγράφει την τεχνική των θόλων καθώς και ειδικούς θόλους ή θολωτά τμήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το ανανεωμένο τεχνικό φυλλάδιο D19 διακοσμητικών οροφών Knauf εδώ .

ASHRAE - Τεχνική ημερίδα "ΕΝΕΡΓΕΙΑ στα ΚΤΙΡΙΑ"

Το Ελληνικό Παράρτημα της ASHRAE, προάγοντας την ενεργή του παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα διοργάνωσε την πρώτη μίας σειράς Τεχνικών Ημερίδων στη Θεσσαλονίκη

στις 31 Μαΐου 2014, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ-ΤΚΜ, με τίτλο «Ενέργεια στα Κτήρια». Η Τεχνική Ημερίδα τελεστηκε υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ συμμετείχε στο πρόγραμμα ομιλιών της τεχνικής ημερίδας με την εισήγηση "Θερμομόνωση Κτιρίων - Συγκριτική Αξιολόγηση Συστημάτων Εσωτερικής και Εξωτερικής Θερμομόνωσης" από την κα Αννίτα Γκούντα, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, ΜΒΑ.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Την Κυριακή 29 Ιουνίου διεξήχθει ο Μαραθώνιος Ολύμπου

μήκους 44 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης το Αρχαίο Δίον και μέσα από μία ορεινή διαδρομή που φτάνει τα 2850μ. υψόμετρο καταλήγει στην πόλη του Λιτόχωρου. Εκεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχε ο συνάδελφος και στέλεχος του ομίλου Knauf Παναγιώτης Μαλτέζος. Τελικά ο κ.Μαλτέζος διήνυσε τη διαδρομή σε 7 ώρες και 21 λεπτά, βελτιώνοντας τον χρόνο του από της προηγούμενες συμμετοχές του(7.58 το 2012 – 7.23 το 2013) και κατέλαβε την 157η θέση ανάμεσα σε 644 συμμετέχοντες (488 ολοκλήρωσαν τον αγώνα).

Όπως αναφώνησαν και κάποιοι ‘’Η Κnauf είναι στο θρόνο της’’ στο βουνό των θεών, χάρη στη συμμετοχή του κ.Παναγιώτη. Του ευχόμαστε συγχαρητήρια για την προσπάθεια του και καλή συνέχεια στους αγώνες του.

Βράβευση κ. Eύης Παρουλίδου

Στις 7 Ιουλίου έγινε η βράβευση της κας Εύης Παρουλίδου για τα 20 χρόνια προσφοράς της στην Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ.

Η Ευαγγελία Παρουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χρυσούπολη νομού Καβάλας.

Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος (τμήμα διοίκηση Γεωργ.Εκμεταλ/σεων) στην Θεσσαλονίκη και έκανε την πρακτική της στην Φρανκφούρτη Γερμανίας.

Σύντομα επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1993 παντρεύτηκε τον κ.Σπύρο Μαστροδήμο (εκπαιδευτικό) και το ίδιο έτος αποκτήσανε ένα γιο, ο οποίος είναι τώρα 21 ετών φοιτητής στο 3ο έτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Ιούλιο του 1994 προσελήφθηκε στη νέα τότε εταιρία στο χώρο στην Ελλάδα KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ ΑΒΕΕ ως γραμματέας αλλά σύντομα το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας της ήταν στο λογιστήριο όπου και ανέλαβε το ταμείο της εταιρίας ενώ παράλληλα έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕ) και αποφοίτησε σε 4 έτη με την αρωγή της οικογένειάς της αλλά και των συναδέλφων-διοίκησης της εταιρίας.

Έκλεισε 20 χρόνια εργασίας-προσφοράς στην KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ ΑΒΕΕ αφήνοντας και αυτή το δικό της στίγμα-χρώμα στη λειτουργία της εταιρίας και βέβαια συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο.

Έργα αναφοράς

Συγκρότημα ενοικιάζομενων δωματίων στον Αστακό Α

Επωνυμία: Συγκρότημα ενοικιάζομενων δωματίων στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ιδιοκτησίας των αδελφών Β. και Ι. Τσάρκος

Συνεργείο Ξηράς Δόμησης: κ. Αθανασούλας Γεώργιος από τον Αστακό

Προμήθεια υλικών ξηράς δόμησης: κ. Κουντούρη Νικ. Θεόδωρο

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf:

1. Τοιχοποιία μονού μεταλλικού σκελετού, διπλή στρώση γυψοσανίδας W112

2. Οροφή με γυψοσανίδες σε ανισόπεδο μεταλλικό σκελετό D112

3. Eξωτερική θερμομόνωση Knauf Thermoprosopsis (περίπου 3000 m2)

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Γύθειο

Επωνυμία: Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στο Γύθειο Αργολίδος ιδιοκτησίας του κ.Πετράκου

Συνεργείο Ξηράς Δόμησης: κ. Σκιαδάς Αποστόλης

Προμήθεια υλικών ξηράς δόμησης: ΑΘΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.(Υποκατάστημα Σκάλα Λακωνίας)

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf:

1. Τοιχοποιία διπλού μεταλλικού σκελετού, διπλή στρώση γυψοσανίδας W115

2. Οροφή με γυψοσανίδες σε ανισόπεδο μεταλλικό σκελετό D112

3. Επένδυση Knauf σε προφίλ CW, διπλή στρώση γυψοσανίδας

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ανάληψη Μεσσηνίας

Επωνυμία: Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Langley Resort Buka Beach ιδιοκτησίας του κ.Λύτρα Κων/νου

Προμήθεια υλικών ξηράς δόμησης: Κατσος Αθ. & Χρ ΟΕ ( Καλαματα)

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf:

1. Τοιχοποιία διπλού μεταλλικού σκελετού, διπλή στρώση γυψοσανίδας W115

2. Οροφή με γυψοσανίδες σε ανισόπεδο μεταλλικό σκελετό D112

3. Επένδυση Knauf σε προφίλ CW, διπλή στρώση γυψοσανίδας

Παρουσίαση συνεργάτη

Prima AE

Η PRIMA AE είναι μια εμπορική επιχείρηση με έδρα την Ξάνθη.

Δραστηριοποιείται σε όλη τη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι άνθρωποι της, έχοντας πάνω από τριάντα χρόνια δραστηριότητας στον χώρο των δομικών υλικών, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εταιρία που έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο των κατασκευών.

Η PRIMA δίνει κατασκευαστικές λύσεις και προωθεί υλικά που χρειάζονται τόσο στις νέες κατασκευές όσο στις υφιστάμενες, για τη συντήρηση, αποκατάσταση και επιδιόρθωσή τους.

Προωθεί σύγχρονα υλικά ικανά για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων καθώς και την οικολογική τους συμπεριφορά. Υλικά πιστοποιημένα που παράγονται από μεγάλες ελληνικές και ξένες βιομηχανίες.

Πελάτες της είναι όλοι όσοι χρειάζονται και χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά.

Η πείρα των ανθρώπων της και η συνεχής ενημέρωση τους για τα νέα υλικά και τις εφαρμογές τους, τους δίνει τη δυνατότητα να προτείνουν πάντα τις σωστές λύσεις.

Τρ. Μιχαηλίδη 7

67100 Ξάνθη

Τ: 25410 73310

F: 25410 73203

KIN.: 6938 211157

[email protected]

www.prima-materials.gr