Knauf Knauf
Weiter

Ελλάδα τεχνικό Ιούνιος 2013

Εκπαίδευση Knauf

Σεμινάριο Passive House Basics

Σεμινάριο Passive House Basics με την υποστήριξη της KNAUF Γυψοποιία και της Γ.Κ.ΡΙΖΑΚΟΣ

Η πετυχημένη σειρά των σεμιναρίων Passive House Basics, συνεχίστηκε με το έβδομο στη σειρά και πρώτο στη Θεσσαλία σεμινάριο, που πραμγατοποιήθηκε στη Λάρισα στις 18 Μαίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ Θεσσαλίας και με την στήριξη της KNAUF Γυψοποιία ΑΕΒΕ και του μέλους του ΕΙΠΑΚ Γ.Κ.ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ.

Η Knauf σκέφτεται, σχεδιάζει και δημιουργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά στα συστήματα δόμησης, διατηρεί το ανθρώπινό της πρόσωπο και την οικολογική της συνείδηση χωρίς να διαχωρίζει τις έννοιες οικολογία και οικονομία. Το εργοστάσιο της Knauf στο Στάνο Αμφιλοχίας εκτείνεται σε 100 στρέμματα γης, εκ των οποίων 13 στρέμματα είναι κτιριακή κάλυψη. Στον ίδιο περίπου γεωγραφικό χώρο λειτουργεί και λατομείο γύψου (180 στρέμματα) της επιχείρησης. Το εργοστάσιο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως ενώ σημαντικό τμήμα της παραγωγής του εξάγεται προς τις Βαλκανικές χώρες, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική. Η Knauf διαθέτει μία καθετοποιημένη παραγωγή από την α’ ύλη, το γύψο, προϊόν δικής της εξόρυξης που μεταποιείται στις εγκαταστάσεις της σε ολοκληρωμένα δομικά στοιχεία (γύψος, γυψοσανίδα) με μεγίστη προστιθέμενη αξία. Σε ένα άρτιο εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα τμήμα, πραγματοποιείται καθημερινά ειδικός έλεγχος των α” υλών πριν τη χρήση τους στα παραγωγικά τμήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες eipak.org

Σεμινάριο ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Στις 05.10.2012 έλαβε χώρα στο εργοστάσιο της Knauf στο Στάνο Αμφιλοχία εξειδικευμένο σεμινάριο για την εκπαίδευση χειριστών περονοφόρων.

Το ίδρυμα ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ανέλαβε αυτή τη σοβαρή υπόθεση προς υλοποίηση η οποία με την άψογη συμμετοχή και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επετεύχθη με επιτυχία.

Η ύλη του σεμιναρίου αφορούσε διαδικασίες συντήρησης περονοφόρων και τη σωστή χρήση αυτών προκειμένου οι καθημερινές φορτώσεις να διεξάγονται διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εργαζόμενου και το φορτίων.

Η εταιρεία διαθέτει ένα στόλο περί των 25 περονοφόρων ηλεκτρικά ή πετρελαιοκίνητα, ανυψωτικής ικανότητας από 1,8 tn έως και 7,5 tn. Όλοι οι χειριστές αυτών διαθέτουν τις ειδικές άδειες χρήσης οι οποίες αναφέρονται στο νομοθετικό πλαίσιο.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια Knauf
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια Knauf

Σεμινάρια εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά κέντρα στην Αμφιλοχία και το Βόλο.

Για το 2013 προγραμματίστηκαν 24 εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αμφιλοχία και 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια στον Βόλο. Τα σεμινάρια στον Βόλο είναι μονοήμερα, ενώ της Αμφιλοχίας είναι διάρκειας 3 ημερών και αφορούν τα ακόλουθα τεχνικά θέματα:

1. Εσωτερικές τοιχοποιίες ξηράς δόμησης

2. Εσωτερικές οροφές ξηράς δόμησης

3. Έτοιμοι σοβάδες & Thermoprosopsis

4. Aquapanel & Thermoprosopsis

5. Τεχνικό - εμπορικό για στελέχη πωλήσεων

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 11 σεμινάρια εκ των οποίων το 1 προγραμματίστηκε εκτάκτως ούτως ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για τα σεμινάρια της εξωτερικής θερμομόνωσης Knauf Thermoprosopsis.

Έως το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένα άλλα 14 σεμινάρια στην Αμφιλοχία και το Βόλο. Το πρόγραμμα συμμετοχής, περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ .

Δηλώστε συμμετοχή, οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Σεμινάριο Sheetrock
 • Σεμινάριο Sheetrock

Σεμινάριο Sheetrock στο κέντρο εκπαίδευσης στην Θεσσαλονίκη

Στις 13/05 – 15/05 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο εκπαίδευσης στα υλικά αρμολόγησης και φινιρίσματος Knauf. Το σεμινάριο διήρκησε 2 ημέρες και το παρακολούθησαν στελέχη πωλήσεων της Knauf από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα ακόλουθα συστήματα αρμολόγησης και φινιρίσματος της εταιρείας μας:

 • Σύστημα UNIFLOTT
 • Σύστημα FUGENFULLER
 • Σύστημα F2F
 • Σύστημα SHEETROCK All Purpose
 • Σύστημα Readyfix & SHEETROCK Plus 3

Τέλος, αναλύθηκε το πρότυπο αρμολόγησης και φινιρίσματος Q1-Q4, του σύνδεσμου Eurogypsum, που αφορά τα επίπεδα ποιότητας φινιρίσματος επιφανειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα νέα της αγοράς

Ενεργειακοί επιθεωρητές

Για τις εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών απαντά μετά από σειρά παρεμβάσεων του Βουλευτή Ηρακλείου,

κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς το ΥΠΕΚΑ, απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου 2012, με σχετικό έγγραφό της στους παραπάνω φορείς, του καλούσε να ορίσουν τους εκπροσώπους τους και μετά την πάροδο άπρακτου διμήνου αναγκάστηκε να επανέλθει στις 23 Απριλίου 2012, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συγκρότησης των εξεταστικών επιτροπών και διενέργειας της εξεταστικής διαδικασίας. Με την υπ. αριθμ. 2203/23-7-12 Απόφαση, έλαβε χώρα η συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης: «οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο σύνολό τους ηλεκτρονικά. Παράλληλα με τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, η εξεταστική διαδικασία στον υποχρεωτικό κύκλο προβλέπει και τη διεξαγωγή, μιας εικονικής ενεργειακής επιθεώρησης.

Στόχος είναι οι υποψήφιοι να αξιολογούνται στην πρακτική εφαρμογή των γενικών γνώσεων και της μεθοδολογίας, μέσω της χρήσης σχετικού λογισμικού ενεργειακής προσομοίωσης που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια επιθεώρησης».

«Η εικονική ενεργειακή επιθεώρηση αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο στην εξεταστική διαδικασία χωρίς προηγούμενη εφαρμογή.

Δεδομένου ότι απαιτεί χρόνο για την προετοιμασία των θεμάτων από την επιτροπή και προϋποθέτει υψηλές υποστηρικτικές δυνατότητες από το ΤΕΕ, η αποσαφήνιση των τεχνικών λεπτομερειών καθίσταται μια σύνθετη διαδικασία.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό λαμβάνουν χώρα οι εργασίες των εξεταστικών επιτροπών οι οποίες έχουν προχωρήσει σημαντικά» υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εξεταστική διαδικασία για τους υποψηφίους ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας με σχετικό έγγραφό της τον Απρίλιο του 2013, προς τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ενημερώνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων έχει διαμορφώσει τον απαιτούμενο αριθμό θεμάτων και έχει προβεί σε σχεδιασμό που αφορά λεπτομέρειες διεξαγωγής της εξεταστικής διαδικασίας. ‘

Όπως επισημαίνει ο κ. Στ. Καλαφάτης προς τον Λευτέρη Αυγενάκη «η Ε.Υ.Ε.ΕΝ. ζητά από το ΤΕΕ τον ορισμό εκπροσώπου για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών από πλευράς του με σκοπό την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας εντός του επόμενου μήνα».

Πηγή: flashnews.gr

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: ικανοποιητική η απορρόφηση στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν

Ικανοποιητική θεωρεί την πρόοδο του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσοστό απορρόφησης να βρίσκεται στο 19,4%.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Hahn, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης κτιρίων στην Ελλάδα (Εξοικονομώ κατ’ Οίκον) και τόνιζε ότι «ταυτόχρονα με τα θετικά περιβαλλοντικά του αποτελέσματα, να μπορεί να δώσει κάποια στήριξη στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλήρως αποδυναμωθεί». Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Νίκος Χουντής, αφού έθετε το ζήτημα των σημαντικών καθυστερήσεων που τις απέδιδε «κυρίως στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων», ζητούσε από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με την πορεία του έργου και την εκτίμησή της για τις αιτίες των καθυστερήσεων.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Hahn, παρουσιάζει τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα, το οποίο «καταρτίστηκε το 2010 και προβλέπει δάνεια και άμεσες επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά, ώστε να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας», και δίνει συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά την απορρόφησή του, από τα οποία προκύπτει ότι η συνολική απορρόφηση του προγράμματος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ήταν 19.4%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αφού υπενθυμίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός δανείων και επιχορηγήσεων είναι 396 εκατ ευρώ, δηλώνει ότι: «έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, είχαν παραληφθεί 29.451 αιτήσεις, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμες οι 19.001 και έλαβαν επιχορήγηση οι 11.377. Οι πληρωμές για τις 8.129 αιτήσεις που είχαν επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύονται ως εξής: δάνεια 46 εκατομμύρια ευρώ, άμεση βοήθεια 27 εκατομμύρια ευρώ και κόστος πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης 4 εκατομμύρια ευρώ».

Στο τέλος της απάντησής του, ο Επίτροπος Hahn, δηλώνει ότι «Η Επιτροπή θεωρεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία έναν από τους λόγους της αργής εκκίνησης του προγράμματος. Ωστόσο, η πρόοδος πλέον είναι ικανοποιητική, με ορισμένες περιοχές να έχουν δεσμεύσει πάνω από το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Tο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα θα μπορούσε, ταυτόχρονα με τα θετικά περιβαλλοντικά του αποτελέσματα, να δώσει κάποια στήριξη στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλήρως αποδυναμωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς προόδου, και η όλη καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 • Ποιος είναι μέχρι σήμερα, ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος; Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί; Πόσες έχουν εγκριθεί και τι ποσά έχουν εκταμιευτεί;
 • Ποια είναι η κύρια αιτία των καθυστερήσεων;
 • Τι μέτρα θα λάβει η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος;

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής

1-2. Το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων στην Ελλάδα καταρτίστηκε το 2010 και προβλέπει δάνεια και άμεσες επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά, ώστε να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 396 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012, έγινε ανασχεδιασμός του προγράμματος, και η αναλογία δανείων/επιχορηγήσεων άλλαξε σε 30%/70% αντίστοιχα για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και έκτοτε το πρόγραμμα παρουσιάζει σχετικά ικανοποιητικό βαθμό απορρόφησης. Τον Δεκέμβριο του 2012, τα εγκεκριμένα δάνεια ανέρχονταν στο 40% του προϋπολογισμού.

3. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, είχαν παραληφθεί 29.451 αιτήσεις, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμες οι 19.001 και έλαβαν επιχορήγηση οι 11.377. Οι πληρωμές για τις 8.129 αιτήσεις που είχαν επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύονται ως εξής: δάνεια 46 εκατομμύρια ευρώ, άμεση βοήθεια 27 εκατομμύρια ευρώ και κόστος πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης 4 εκατομμύρια ευρώ.

4-5. Η Επιτροπή θεωρεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία έναν από τους λόγους της αργής εκκίνησης του προγράμματος. Ωστόσο, η πρόοδος πλέον είναι ικανοποιητική, με ορισμένες περιοχές να έχουν δεσμεύσει πάνω από το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων.

Πηγή: econews.gr

Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ

Η πρόσκληση 1.13 στο πλαίσιο του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ).

Δεν δύνανται να χρηματοδοτηθούν έργα Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων (πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι) που επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν τους άξονες:

Α. Παρεμβάσεις σε κτίρια και υποδομές (ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης), και

Β. Υποστηρικτικές και λοιπές δράσεις (υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, τεχνικές μελέτες, μελέτες ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακές επιθεωρήσεις και δράσεις δημοσιότητας).

Η υποβολή των προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 31/7/2013 και ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 75.000.000 ευρώ. Οι προτάσεις που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 70% από τους πόρους του Προγράμματος και κατά 30% από ίδια συμμετοχή των Δήμων.

Διαδικασία Αξιολόγησης

Η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Υποβλήθηκαν συνολικά 139 προτάσεις από Δήμους της Χώρας. Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση Αξιολόγησης που αφορά την πληρότητα των φακέλων που υποβλήθηκαν, κατά την οποία διαπιστώθηκαν αρκετές ελλείψεις στην πλειονότητα των φακέλων και έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποστολή εγγράφων για την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η Β΄ φάση Αξιολόγησης των Τεχνικών Δελτίων Πράξεων.

Πηγή: michanikos-online.gr

“Πράσινο” σπίτι

Ενεργητικό ή παθητικό; Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα για ένα “πράσινο” σπίτι;

Δύο είναι οι πανθομολογούμενες αλήθειες για τον οικολογικό τρόπο ζωής: περιορίζονται οι επιπτώσεις της καθημερινής δραστηριότητας στο περιβάλλον και μειώνονται σημαντικά οι λογαριασμοί ενέργειας.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο σε αειφόρες πρακτικές.

Μιλώντας για οικολογικό τρόπο ζωής εννοούμε διαφορετικά πράγματα: ορισμένοι έχουν το δικό τους θερμοκήπιο και κάνουν κομποστοποίηση στον κήπο, ενώ άλλοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους ή μια μικρή ανεμογεννήτρια.

Πώς επιτυγχάνεται όμως η ενεργειακή αποδοτικότητα και τι είναι τα ενεργητικά και παθητικά συστήματα;

—Ενεργητικά και παθητικά συστήματα

Τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες και οι υδρογεννήτριες συλλέγουν την ενέργεια από διαθέσιμες φυσικές πηγές ενέργειας και μαζί με τις συσκευές παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας θεωρούνται ως ενεργητικά ενεργειακά συστήματα.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα συστήματα αυτά μπορούν να μειώσουν δραματικά τα ενεργειακά κόστη. Μειονέκτημα αποτελεί το κόστος του εξοπλισμού, ο οποίος επιτελεί συγκεκριμένο σκοπό και ουσιαστικά προστίθεται στην οικιακή υποδομή.

Από την άλλη πλευρά, τα παθητικά συστήματα ενσωματώνονται στη δομή μιας κατοικίας. Συνήθως υλοποιούνται στις πρώιμες φάσεις του προγραμματισμού και του σχεδιασμού της κατοικίας και απαιτούν τη συμμετοχή του ατόμου για να λειτουργήσουν (σε αντίθεση πχ με ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη).

Τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες και οι υδρογεννήτριες συλλέγουν την ενέργεια από διαθέσιμες φυσικές πηγές ενέργειας και μαζί με τις συσκευές παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας θεωρούνται ως ενεργητικά ενεργειακά συστήματα.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα συστήματα αυτά μπορούν να μειώσουν δραματικά τα ενεργειακά κόστη. Μειονέκτημα αποτελεί το κόστος του εξοπλισμού, ο οποίος επιτελεί συγκεκριμένο σκοπό και ουσιαστικά προστίθεται στην οικιακή υποδομή.

Από την άλλη πλευρά, τα παθητικά συστήματα ενσωματώνονται στη δομή μιας κατοικίας. Συνήθως υλοποιούνται στις πρώιμες φάσεις του προγραμματισμού και του σχεδιασμού της κατοικίας και απαιτούν τη συμμετοχή του ατόμου για να λειτουργήσουν (σε αντίθεση πχ με ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη).

Τα παθητικά συστήματα, σε αντίθεση με τα ενεργητικά, βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με την κατοικία και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτόνομα.

Πέραν αυτού, το σύστημα συνίσταται από διάφορα μέρη τα οποία συνδυαστικά διαμορφώνουν το επιδιωκόμενο ενεργειακά αποδοτικό περιβάλλον (λχ καλή μόνωση, “νότια” παράθυρα κλπ). Το καλύτερο παράδειγμα υλοποίησης αυτής της λογικής είναι το “Παθητικό Σπίτι”.

—Υβριδικό σύστημα

Παρότι οι έννοιες παθητικό και ενεργητικό είναι αντίθετες, μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα κοινό υβριδικό σύστημα. Τα υβριδικά συστήματα είναι κοντύτερα στο παθητικό σχέδιο, αλλά είναι εξοπλισμένα με ενεργητικές ενεργειακές συσκευές που λειτουργούν συμπληρωματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μιας κατοικίας.

Τα υβριδικά συστήματα ποικίλουν. Μπορεί να είναι ένα σπίτι με καλό φυσικό εξαερισμό και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες αντί για κλιματιστικά, ενώ ένα άλλο μπορεί να εκμεταλλεύεται τον φυσικό φωτισμό με φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη.

—Η βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα για το σπίτι

Το υβριδικό σύστημα μπορεί να παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού πάνελ ή μιας μικρής ανεμογεννήτριας δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Από την άλλη πλευρά η δημιουργία ενός παθητικού σπιτιού συχνά απαιτεί εργασίες ανακαίνισης σε ένα σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας μιας κατοικίας όπως το βάψιμο των τοίχων με ανοικτό χρώμα που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία στο εξωτερικό και αναδεικνύει περισσότερο το φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους.

Τα δέντρα και τα φυτά προσφέρουν επίσης φυσική σκίαση και προστατεύουν από τη ζέστη.

Αυτά είναι όμως τα πρώτα βασικά βήματα.

Τα νοικοκυριά ποικίλουν ως προς τις ενεργειακές τους ανάγκες, την κατανάλωση ενέργειας και τον σχεδιασμό, ομοίως και η βέλτιστη λύση για κάθε κατοικία.

Πηγή: econews.gr

Τα νέα της Knauf

Συνεργασία Knauf - DuPont

H Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ και η DuPont ανακοινώνουν την εμπορική συνεργασία τους για την Ελλάδα και την Κύπρο

Οι προηγμένες μεμβράνες DuPont™ Tyvek® για συστημάτα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του δικτύου της Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ

Αθήνα, 18 Απρίλη 2013 – Οι υψηλής ποιότητας λύσεις για το κέλυφος του κτιρίου και για εφαρμογές αρχιτεκτονικού τοπίου της DuPont γίνονται διαθέσιμες σε περισσότερα από 300 σημεία πώλησης εξειδικευμένων συνεργατών της Knauf που βρίσκονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Μέσω της συνεργασίας με την Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που εδρεύουν στην Ελλάδα και την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στα έργα τους την υψηλή απόδοση των διαπνεουσών μεμβράνων για στέγες και τοίχους και τις κολλητικές ταινίες DuPont™Tyvek®, τις μεμβράνες ελέγχου υδρατμών DuPont™ AirGuard®, τα γεωυφάσματα DuPont™ Typar® και τις γεωκυψέλες σταθεροποιησης χαλικιών DuPont™ Plantex®.

"Θεωρούμε ότι η συνεργασία με την Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ αποτελεί μια ευκαιρία για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον κλάδο των κατασκευών και να προσφέρουμε μια ευρεία μεγάλη γκάμα λύσεων, ειδικά τα προϊόντα μας τα οποία συμβάλουν στην ενεργειακή απόδοση, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του επιπέδου των εκπομπών CO2, στον οικοδομικό κλάδο", δήλωσε ο Marco Ferrari, Διευθυντής Πωλήσεων Ιβηρικής, Βορείου Αφρικής και Ελλάδας για την DuPont Building Innovations.

" Η DuPont είναι γνωστή για την πρωτοποριακή καινοτομία και δέσμευση για την ποιότητα", δήλωσε ο Δημήτρης Δοντάς, Γενικός Διευθυντής της Knauf. " Κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά και με σεβασμό στο περιβάλλον, η Knauf διατηρεί τη φυσική ισορροπία σε κάθε στάδιο της παραγωγικής της δραστηριότητας. Σήμερα, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στους τομείς των μονωτικών υλικών, ενώ μεγάλη ανάπτυξη σημειώνεται στα δομικά συστήματα κάλυψης και κατασκευής τοίχων, οροφών και δαπέδων με παράλληλες καινοτομίες στα προϊόντα ξηράς δόμησης και σοβάδων, προσέθεσε.

Πολλά προϊόντα και λύσεις της DuPont είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Ξεκινώντας από τα προϊόντα φυτοπροστασίας και τους σπόρους, η DuPont επέκτεινε την παρουσία της, στην Ελλάδα, με την παροχή πρώτων υλών για τη βιομηχανία τροφίμων και υγείας, τα συστήματα προηγμένων ινών, με προϊόντα και εμπορικά σήματα όπως τα DuPont™ Kevlar® και DuPont™ Nomex®, λύσεις για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών καθώς και άλλων υλικών για διάφορες εφαρμογές. Το 2010 η DuPont διοργάνωσε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό "Αλλάζοντας την Προσ-Όψη / Changing the Face" με θέμα τον Πύργο του Πειραιά.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στην διεθνή έκθεση «DOMICATEC – Δόμηση & Ανακαίνιση» που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 18 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στο «Metropolitan Expo», στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», HALL 4, περίπτερο Δ1, σας προσκαλούμε να σας παρουσιάσουμε το σύνολο των συστημάτων δόμησης Knauf καθώς και τα προϊόντα της νέας μας συνεργασίας με την εταιρεία DuPont.

Τα προϊόντα της DuPont για τον οικοδομικό κλάδο και για τις εφαρμογές αρχιτεκτονικού τοπίου, τα οποία είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ, περιλαμβάνουν:

 • DuPont™ Tyvek® Solid, robust anti-glare vapour open single layer breather membrane for roofs;
 • DuPont™Tyvek® Pro, proven breather membrane with or without integrated tape providing superior air and moisture management for roofs and walls;
 • DuPont™ Tyvek® Housewrap, wind and moisture protective, highly vapour open breathable membrane for walls;
 • DuPont™Tyvek® FireCurb® Housewrap, the newest flame retardant, wind and moisture protective, breathable membrane for walls;
 • DuPont™Tyvek® UV Façade, membrane for ventilated rainscreen cladding systems;
 • DuPont™Tyvek® UV Facade tape;
 • DuPont™Tyvek® Thermafort™, a metallized highly reflective breathable wall membrane for improved thermal comfort;
 • DuPont™ AirGuard® Sd5,strong air & vapour control layer for the interior, providing effective condensation control and optimal airtightness in roofs and walls;
 • DuPont™Tyvek® Acrylic tape;
 • DuPont™Tyvek® Butyl tape;
 • DuPont™ Typar®, geotextile used as high-quality materials for road building, drainage systems and inversion roofing;
 • DuPont™ Plantex® Geoproma®, geotextile used for stabilisation, separation and filtration of roads, parkimngs and other areas;
 • DuPont™Plantex® GroundGrid®, geotextile used for preventing invasive growth and damage by aggressive plant roots.

Σχετικά με την Knauf Γυψοποιία ABEE – Η εταιρεία Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ με δυναμικό εργαζομένων σήμερα 140 περίπου άτομα - 100 στο εργοστάσιο Αμφιλοχίας και 40 στην Αθήνα και άλλες πόλεις – είναι μέλος του ομίλου Knauf. Με εταιρικό κεφάλαιο προερχόμενο εξ ολοκλήρου απο τη Γερμανια, ξεκίνησε τη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 1991 με την παραγωγή γύψου και γυψοσανίδας στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Αμφιλοχία. Το εργοστάσιο της Knauf στο Στάνο Αμφιλοχίας εκτείνεται σε 100 στρέμματα γης, εκ των οποίων 13 στρέμματα είναι κτιριακή κάλυψη. Στον ίδιο περίπου γεωγραφικό χώρο λειτουργεί και λατομείο γύψου (180 στρέμματα) της επιχείρησης. Η Knauf διαθέτει μία καθετοποιημένη παραγωγή από την α’ ύλη, το γύψο, προϊόν δικής της εξόρυξης που μεταποιείται στις εγκαταστάσεις της σε ολοκληρωμένα δομικά στοιχεία (γύψος, γυψοσανίδα) με μεγίστη προστιθέμενη αξία.

Σχετικά με την DuPont Building Innovations – Από καινοτόμα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι μακράς διάρκειας λύσεις επιφανειών, η διευρυμένη πρόταση της DuPont Building Innovations συμβάλει στην ασφάλεια, την αντοχή, την ομορφιά και την ενεργειακή απόδοση, παρέχοντας μια σημαντική συμβολή στο σύγχρονο κατασκευαστικό περιβάλλον - σε όλο το φάσμα του κτιρίου και της αρχιτεκτονικής, σε δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές, αλλά και για εξωραϊσμό αρχιτεκτονικού τοπίου και τους κήπους, καθώς και ως προς τη διατήρηση ή την ανακαίνιση των σύγχρονων και ιστορικών κατασκευών. Τα κύρια προϊόντα και τα εμπορικά σήματα που διαχειρίζεται η DuPont Building Innovations είναι τα: DuPont™ Corian® (www.corian.com), DuPont™ Tyvek® (www.construction.tyvek.com), DuPont™ Typar® (www.typargeo.com) and DuPont™ Plantex® (www.plantexpro.dupont.com).

Σχετικά με τη DuPont – Η DuPont (NYSE: DD) έχει προσφέρει παγκόσμιου κύρους επιστήμη και τεχνολογία στην αγορά, σε όλο τον κόσμο, με τη μορφή καινοτόμων προϊόντων, υλικών και υπηρεσιών από το 1802. Η εταιρεία πιστεύει ότι μέσω της συνεργασίας με τους πελάτες, τις κυβερνήσεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, και με ηγέτες της σκέψης μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθούν λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η παροχή επαρκούς υγιεινής τροφής για τους ανθρώπους παντού,στην μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος. Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με DuPont και τη δέσμευσή της για καινοτομία χωρίς αποκλεισμούς, παρακαλώ επισκεφθείτε www.dupont.com

Τα DuPont oval logo, DuPont™, AirGuard®, Corian®, Enercor®, FireCurb™, Geoproma®, GroundGrid®, Plantex®, Typar® and Tyvek® είναι καταχωρημένα σήματα ή σήματα της E. I. du Pont de Nemours and Company ή θυγατρικών της εταιρειών.

Media contacts:

DuPont:- Ανδρέας Μάνεσης, [email protected] , τηλ.: 210 6889785- Magdalena Kicińska, [email protected] , τηλ.: +48 604 201 230

Knauf:Νίκος Μπουλούκος, [email protected]; τηλ.: 2109310567

Knauf riessler Vinova

Επενδυμένα πανέλα Vinova.

Τα πανέλα Vinova® της Knauf riessler είναι επενδυμένες ινογυψοσανίδες GifaTec υψηλής πυκνότητας, πάχους 12 έως 25mm, και στάνταρτ διαστάσεων 600 x 600/1200/1500/2000/2500 ή 3000mm. Βρίσκουν εφαρμογή σε κατακόρυφες και οριζόντιες επενδύσεις εσωτερικών χώρων με υψηλές απαιτήσεις ακουστικής ποιότητας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

 • Ποικιλία τύπων και σχεδίων επενδύσεων (Ξύλο, HPL, Λάκες)
 • Συμπαγή ή διάτρητα πανέλα
 • Προκαμπυλωμένα στοιχεία από ακτίνες 30cm και άνω
 • Κατηγορία ακαυστότητας EN A2
 • Αλεξίσφαιρες κατασκευές
 • Εφαρμογές στη ναυπηγική

Για να δείτε τις τεχνικές προδιαγραφές των πανέλων επιλέξτε εδώ

Για να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο των πανέλων Vinova επιλέξτε εδώ

Εξαγορά δραστηριότητας

O όμιλος Knauf στα τέλη τoυ 2012 εξαγόρασε τη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα της USG στην Ευρώπη,

η οποία περιελάμβανε 7 βιομηχανικές μονάδες, μία εκ των οποίων είναι η μονάδα παραγωγής προϊόντων Sheetrock στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα αυτή η οποία τροφοδοτεί με τα υλικά της, εκτός Ελλάδας, άλλες 17 χώρες, θα συνεχίσει την επιτυχημένη λειτουργία της υπό κοινή διοίκηση με την Knauf Γυψοποιία Α.Β.Ε.Ε. Τα προϊόντα της Sheetrock ενσωματώνονται από 01/05/2013 στον προϊοντικό κατάλογο της Knauf Γυψοποιία Α.Β.Ε.Ε., από την οποία θα γίνεται πλέον η εμπορική διακίνηση σε Ελλάδα και Κύπρο.

DOMICATEC 2013
 • DOMICATEC 2013

Η εταιρεία μας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση «DOMICATEC – Δόμηση & Ανακαίνιση»

που πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 18 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στο «Metropolitan Expo», στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στο περίπτερό μας οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε live επίδειξη όλα τα γνωστά συστήματα δόμησης Knauf καθώς και καινοτομικά συστήματα και προϊόντα όπως οι λύσεις θερμομόνωσης InTherm, AluTherm & Thermoprospsis, τα οικολογικά μονωτικά ECOSE, οι διαπνέουσες μεμβράνες της DuPont και τα επενδυμένα πανέλα ινογυψοσανίδων Vinova.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα ακόλουθα συστήματα:

 • Εσωτερικές τοιχοποιίες με οικολογικές γυψοσανίδες
 • Εσωτερικές οροφές με οικολογικές γυψοσανίδες
 • Εξωτερικές τοιχοποιίες με τσιμεντοσανίδες Aquapanel
 • Εσωτερικοί έτοιμοι σοβάδες
 • Δάπεδα ξηράς δόμησης

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αυξημένο ιδιαίτερα για τα συστήματα θερμομόνωσης και ανακαίνισης της εταιρείας μας καθώς και για τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο φυσικός οικολογικός γύψος και τα προϊόντα του.

Έργα αναφοράς

Μεταλλικές κατοικίες
 • Μεταλλικές κατοικίες

Επωνυμία: Μεταλλικές κατοικίες στην Ερατεινή Φωκίδος

Επενδυτής: Καραμπέλου Άννα

Επίβλεψη: Μιχαλέας Γρηγόρης

Εργασίες ξηράς δόμησης: ΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Σωτήρης Μαραθάκης

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf.

- Σύστημα εξωτερικής τοιχοποιίας KNAUF AQUAPANEL

 • Γυψοσανίδες και μεταλλικά προφίλ Knauf
 • Ορυκτοβάμβακας Knauf Insulation Ecose, Ultracoustic

PharOS Pharmaceuticals
 • PharOS Pharmaceuticals

Επωνυμία: Ανακαίνιση κτηρίου γραφείων στη Μεταμόρφωση Αττικής

Επενδυτής: PharOS Pharmaceuticals Ltd

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: Γιώργος Φερμανόγλου & Συνεργάτες

Περίοδος υλοποίησης: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2012

Εργασίες Ξηράς Δόμησης: Αφοί Ροντογιάννη ΕΠΕ, Virlan Vasile

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf.

 • Εξωτερικές τοιχοποιίες με τσιμεντοσανίδες Knauf Aquapanel
 • Εσωτερικές τοιχοποιίες και οροφές με γυψοσανίδες και μεταλλικά προφίλ Knauf
 • Ορυκτοβάμβακας Knauf Insulation Ecose, Ultracoustic.
 • Επισκέψιμες οροφές ορυκτών ινών AMF Feinstratos VT-15, 600x600mm.
 • Επισκέψιμες διάτρητες οροφές Danoline Belgravia M1, 600x600mm.
 • Διάτρητες γυψοσανίδες Knauf Cleaneo Akustik 15/30R.

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
 • Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Επωνυμία: Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Ανάδοχος Εταιρεία: ΕΛΛΕΡΓΟ ΑΕ

Επίβλεψη: ΕΛΛΕΡΓΟ ΑΕ

Εργασίες Ξηράς Δόμησης: Γερίκης Αχιλλέας

Προμήθεια υλικών: Π. Κάρτσωνας & ΣΙΑ ΟΕ, Γυψοπλάκ ΑΕ

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf.

 • Σύστημα W626 – Επένδυση τοιχοποιίας με διπλή στάνταρ γυψοσανίδα Knauf σε μεταλλικό σκελετό ορθοστατών με μονωτικό.
 • Σύστημα D 112 – Οροφή σε ανισόπεδο μεταλλικό σκελετό με διπλή στρώση γυψοσανίδας Knauf και μονωτικό.
 • Σύστημα D127 – Ηχοαπορροφητική οροφή διάτρητης γυψοσανίδας Knauf Cleaneo σε μεταλλικό σκελετό και μονωτικό.
 • Σύστημα P111 – Εφαρμογή , στις τοιχοποιίες που δεν επενδύθηκαν με γυψοσανίδα, του έτοιμου γυψοσοβά μηχανής Knauf MP Leicht