Knauf Knauf
Weiter

Ελλάδα Απρίλιος 2012

Εκπαίδευση

Σεμινάριο Aquapanel

Εκπαιδευτικό σεμινάριο συστημάτων εξωτερικής τοιχοποιίας Aquapanel στη Γερμανία

Από την ίδρυση της εταιρείας έχουν διεξαχθεί πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, σε εγκαταστάσεις του ομίλου της Knauf σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό την πληρέστερη εκπαίδευση του τεχνικού κόσμου.

Για το 2012 προγραμματίστηκε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γερμανία, με θέμα «Συστήματα τσιμεντοσανίδας Aquapanel» το οποίο θα διεξαχθεί στις 23-25 Μαΐου στο Dortmund.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση στα συστήματα από τους εξειδικευμένους μηχανικούς του ομίλου Knauf και επισκέψεις σε έργα αναφοράς καθώς και στις εγκαταστάσεις παραγωγής των προϊόντων. Το σεμινάριο αυτό επευθύνεται αποκλειστικά σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή τους γύρω από τα συστήματα τσιμεντοσανίδας Aquapanel.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επιλέξτε εδώ .

Εκπαιδευτικά σεμινάρια Knauf
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια Knauf

Σεμινάρια εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά κέντρα στην Αμφιλοχία και στον Βόλο.

Για το 2012 προγραμματίστηκαν 22 εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αμφιλοχία και 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια στον Βόλο. Τα σεμινάρια στον Βόλο είναι μονοήμερα, ενώ της Αμφιλοχίας είναι διάρκειας 3 ημερών και αφορούν τα ακόλουθα τεχνικά θέματα:

1. Εσωτερικές τοιχοποιίες ξηράς δόμησης

2. Εσωτερικές οροφές ξηράς δόμησης

3. Έτοιμοι σοβάδες & Thermoprosopsis

4. Aquapanel & Thermoprosopsis

5. Τεχνικό - εμπορικό για στελέχη πωλήσεων

Το έτος 2011 η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σεμινάρια εκπαίδευσης με θέματα που αφορούσαν εξωτερική και εσωτερική θερμομόνωση κτιρίων καθώς και ανακαίνιση όψεων με διακοσμητικά επιχρίσματα και τσιμεντοσανίδες.

Το πρόγραμμα συμμετοχής, περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ

Δηλώστε συμμετοχή, οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Παρουσίαση δαπέδων Knauf
 • Παρουσίαση δαπέδων Knauf

Παρουσίαση και πρακτική επίδειξη ξηρών πλωτών δαπέδων Knauf στην Decoplan AE.

Τη Δευτέρα 02 Απριλίου πραγματοποιήσαμε στην εταιρεία DECOPLAN ΑΕ , Θρακομακεδόνων 78, Αχαρνές παρουσίαση και πρακτική επίδειξη εφαρμογής των συστημάτων ξηρών πλωτών δαπέδων Knauf Vidifloor Solo. Η παρουσίαση προσέλκυσε το ενδιαφέρον εξειδικευμένων τεχνικών και στελεχών του χώρου, διήρκησε 3 ώρες και την παρακολούθησαν 45 άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα ξηρών πλωτών δαπέδων Knauf Vidifloor μπορείτε να βρείτε εδώ .

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία DECOPLAN AE και τα στελέχη της για την άψογη συνεργασία.

Τα νέα της αγοράς

"Χτίζοντας το μέλλον"

Ξεκίνησε το πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας".

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ, προβλέπει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτήρια).», που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, ανακοίνωνει το ΥΠΕΚΑ.

Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας»» ο πολίτης θα εξασφαλίζει πιστοποιημένα και υψηλής απόδοσης προϊόντα και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, σημαντικές εκπτώσεις, μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία και το εμπόριο και, φυσικά, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αναβαθμίζει ενεργειακά, αλλά και συνολικότερα, το κτήριό του απολαμβάνοντας ένα υγιεινό και θερμικά άνετο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, για την καλύτερη διασφάλισή του, το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν.

Το «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακαςπεριλαμβάνει δώδεκα, συνολικά, παρεμβάσεις, επτά σε κτήρια κατοικίας (αντικατάσταση κουφωμάτων και μονών υαλοπινάκων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών, μόνωση οροφής και πρόσοψης, αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης) και πέντε σε εμπορικά κτήρια (εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων υψηλών προδιαγραφών, τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, εγκατάσταση συστήματος ψύξης – θέρμανσης – αερισμού υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου). Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και για τη συμμετοχή του πολίτη σε αυτό δεν υπάρχουν κανενός είδους περιορισμοί, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του χώρου. »

Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται μια σειρά από δράσεις που θα υποστηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε σχέση την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων στην Ελλάδα:

Εξ αποστάσεως κατάρτιση των τεχνιτών που δραστηριοποιούνται στον κτηριακό τομέα, με την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης

Πιστοποίηση προσόντων για επαγγελματίες του κτηριακού τομέα

Παρακολούθηση των δράσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας στα κτήρια του δημοσίου τομέα

Ανάπτυξη καινοτόμου αγοράς προϊόντων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα

Δημιουργία μηχανισμού ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης βιοτεχνικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Καθιέρωση ετήσιου Βραβείου για κτήρια βέλτιστης ενεργειακής αποδοτικότητας

Με τη υλοποίηση των παρεμβάσεων και των δράσεων αυτών το «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακαςστοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους. Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού, οικονομικού αντικειμένου για τον κατασκευαστικό κλάδο και την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.»

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες:

 • στον ιστότοπο του έργου www.ktizontastomellon.gr
 • και στην Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 210 6603238

"Εξοικονομώ II"

Υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η προκήρυξη του προγράμματος "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ"

για χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιούνται από τους Δήμους. Η σχετική Πρόσκληση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και προβλέπει απλουστευμένες διαδικασίες αξιολόγησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων στο Πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, με εξαίρεση όσους χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι’.

Οι παρεμβάσεις αφορούν τους άξονες:

Α. Παρεμβάσεις σε κτίρια και υποδομές (ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης) και

Β. Υποστηρικτικές και λοιπές δράσεις (υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, τεχνικές μελέτες, μελέτες ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακές επιθεωρήσεις και δράσεις δημοσιότητας).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 107 εκ. ευρώ. Οι προτάσεις που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 70% από τους πόρους του Προγράμματος και κατά 30% από την ίδια συμμετοχή των Δήμων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης για κάθε Δήμο έχει ως εξής:

 • για Δήμους με πληθυσμό 1-10.000 κατοίκους, π/υ έως 200.000 ευρώ
 • για Δήμους με πληθυσμό 10.001 -45.000 κατοίκους, π/υ έως 400.000 ευρώ
 • για Δήμους με πληθυσμό 45.001-90.000 κατοίκους, π/υ έως 600.000 ευρώ
 • για Δήμους με πληθυσμό 90.001-150.000 κατοίκους, π/υ έως 800.000 ευρώ
 • για Δήμους με πληθυσμό 150.001-300.000 κατοίκους, π/υ έως 1.500.000 ευρώ
 • για Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από 300.001 κατοίκους, π/υ έως 3.000.000 ευρώ

Οι ανωτέρω πληθυσμοί αφορούν στον πληθυσμό των Δήμων μη συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού των Δημοτικών Ενοτήτων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων ορίζεται στις 30 Ιουνίου 2012.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» αφορά στην εφαρμογή δράσεων και καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης και όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής. Σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για την χώρα, δίνουμε πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από την χρηματοδότηση με 107 εκ. ευρώ. Στρατηγική επιλογή και προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχονα δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας, και ταυτόχρονα χρήσιμες υποδομές για την ΤΑ και τους πολίτες, ακολουθώντας ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, με καινοτόμες τεχνολογίες».

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 6969214, 210 6969812

Μπορείτε να βρείτε την απόφαση στη σελίδα: https://et.diavgeia.gov.gr/

"Εξοικονόμηση κατ'οίκον"

Χωρίς άδεια εργασιών μικρής κλίμακας το «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον».

Χωρίς την υποχρέωση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας θα εκτελούνται οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που εκτελούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η νεώτερη απόφαση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι δεν θα απαιτείται ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», με δύο γενικές προϋποθέσεις:

 • Ότι δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις και τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα οποία γίνονται οι εργασίες δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό παραλία, αρχαιολογικό χώρο, περιοχή απολύτου προστασίας, κοινόχρηστο χώρο, κτίρια που δεν έχουν μη διανοιγμένη παρόδια στοά και δεν είναι ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα.
 • Ότι εφόσον θίγονται δικαιώματα συνιδιοκτησίας εξασφαλίζεται η σχετική συναίνεση με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Το ΥΠΕΚΑ επικαλείται στη σχετική απόφαση την ανάγκη διευκόλυνσης και επίσπευσης της εκτέλεσης των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» καθώς και τη μεγάλη σημασία υλοποίησης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα για τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Σχολικά κτήρια

Βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε περισσότερα από 300 σχολεία θα χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΚΑ

Με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ σε σχολικές μονάδες το ΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτήσει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 197 προτάσεις έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπου 300 σχολεία της χώρας, προϋπολογισμού 100 εκ ευρώ. Οι προτάσεις έχουν υποβληθεί από τους Δήμους τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και το Υπουργείο Παιδείας, σε ανταπόκριση σχετικής πρόσκλησης του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Παράλληλα και επιδιώκοντας τη περαιτέρω διεύρυνση ανάλογων παρεμβάσεων ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμάτικης Αλλαγής υπέγραψε νέα πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Με γνώμονα τον επιδεικτικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα χρηματοδοτηθούν έργα σε όλους τους Δήμους (157) που υπέβαλλαν μεμονωμένες προτάσεις και επιπρόσθετα και σε άλλους Δήμους μέσω των προτάσεων του ΟΣΚ και του Υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό συνολικά θα χρηματοδοτηθούν επιδεικτικά έργα σε περισσότερα από 300 Βιοκλιματικά Σχολεία σε 172 Δήμους της Χώρας συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 120 εκ. ευρώ (αντί των 40 εκατ ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού).

Για την εξυπηρέτηση των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ θα γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα σχολικά κτήρια, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν στις εξής εργασίες:

 • Μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων (κέλυφος κτηρίων).
 • Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή.
 • Αντικατάσταση / αναβάθμιση καυστήρα / λέβητα.
 • Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού.
 • ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β, γεωθερμία, βιομάζα).
 • Ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση.
 • Ευαισθητοποίηση / Ενημέρωση των μαθητών και του ευρέως κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.

Η δράση αυτή του ΥΠΕΚΑ είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, του μαθητικού πληθυσμού αλλά και των οικογενειών τους για τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πάνω από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να γίνουν βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη 110 εκ. ευρώ θα δοθούν σε όλα αυτά τα σχολεία για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των σχολείων και να δείξουμε έμπρακτα τι σημαίνει δράσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη, δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών».

Μπορείτε να βρείτε το οπτικό υλικό της δήλωσης στη σελίδα: http://youtu.be/qWh_vAz0nRI

Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και λύσεις συστημάτων αναβάθμισης και ανακαίνισης σχολείων στο νέο έντυπο της Knauf “Νέα γενιά σχολείων”. Κατεβάστε το εδώ .

Εσωτερική θερμομόνωση

Διαβάστε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη του συνδέσμου EUROGYPSUM σχετικά με τα οφέλη που παρουσιάζει η εσωτερική θερμομόνωση των κτηρίων.

Στη μελέτη αναλύονται τα διαθέσιμα συστήματα εσωτερικής θερμομόνωσης καθώς και οι περιβαλλοντικές τους επιδόσεις στους κοινούς τύπους εφαρμογών όπως εξωτερικές τοιχοποιίες, στέγες, ανερτημένες οροφές και εσωτερικά δάπεδα. Επιπλέον, στη μελέτη παρουσιάζονται έργα αναφοράς υλοποιημένα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου εφαρμόστηκαν τεχνικές εσωτερικής θερμομόνωσης τόσο σε νέες κατασκευές όσο και σε ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών υφιστάμενων κτηρίων.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το σύνδεσμο EUROGYPSUM και κατεβάστε τη μελέτη των συστημάτων εσωτερικής θερμομόνωσης 20120301_EUROGYPSUM internal insulation_with EUMEPS approval

Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Η πιλοτική κατοικία στο Στάνο-Αμφιλοχίας εντάσσεται στα σεμινάρια ενεργειακών επιθεωρητών.

Η πιλοτική κατοικία που έχει κατασκευασθεί από τη Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ στο Στάνο εντάχθηκε από το Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης του ΕΜΠ στη πρακτική άσκηση διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης σε πραγματικό κτίριο κατοικίας, στα πλαίσια των σεμιναρίων εκπαίδευσης ενεργειακών επιθεωρητών που διεξάγει το Ε.Μ.Π.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτότυπη μαιζονέτα κατασκευάσθηκε αποκλειστικά με συστήματα ξηράς δόμησης KNAUF με φέροντα χαλύβδινο σκελετό και σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης THERMOPROSOPSIS και έχει εξοπλισθεί με σύγχρονα συστήματα θερμικής ενέργειας.

Για την θέρμανση της οικίας χρησιμοποιείται αντλία θερμότητας αέρα/νερού της Hitachi Yutaki., η οποία συνδέεται με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης. Στο δάπεδο εφαρμόσθηκαν Knauf-System F131- Vidifloor και ινογυψοσανίδες Knauf - Integral Gifafloor. Για το δροσισμό χρησιμοποιείται η ίδια αντλία θερμότητας σε συνδυασμό με σύστημα δροσισμού οροφής το οποίο συνδυάζει σύστημα ξηράς δόμησης με σωληνώσεις νερού. Στην οροφή τοποθετήθηκαν K713 - Knauf Thermoboards (γυψοσανίδες με γραφίτη ειδικές για επικαλύψεις συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης ενσωματωμένων με τα δομικά στοιχεία).

Για την θέρμανση και δροσισμό χρησιμοποιούνται ενεργητικά αποθηκευτικά συστήματα της εταιρείας UPONOR- Siccus system , τα οποία συνδυάζουν το σύστημα γυψοσανίδων με σωληνώσεις νερού.

Το σύστημα θέρμανσης-ψύξης του κτιρίου έχει σχεδιασθεί, τοποθετηθεί και χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία THEROS Energy Solutions & Projects και συνδυάζει τη λειτουργία ηλιοθερμικού συστήματος (ηλιακοί συλλέκτες και λέβητες) με την αντλία θερμότητας για θέρμανση-ψύξη και ΖΝΧ.

Για τη θερμική αποθήκευση χρησιμοποιήθηκαν συστήματα ξηράς δόμησης - γυψοσανίδες Knauf-Smartboard - που περιέχουν Υλικά Αλλαγής Φάσης (ΥΑΦ). Τα συστήματα αυτά τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό της οικίας. Στόχος είναι να αυξηθεί η θερμοχωρητικότητα της ελαφριάς κατασκευής, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι θερμοκρασιακές αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικότερα τους θερινούς μήνες. Η χρήση των ΥΑΦ στην οικία έρχεται ως συμπλήρωμα των άλλων ενεργητικών συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού.

Ο συνδυασμός ξηράς δόμησης με σύγχρονα ενεργειακά συστήματα συμβάλλει στην ορθολογική χρήση της θερμικής ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, και στην επίτευξη συνθηκών άνεσης.

Το κτίριο μελετήθηκε με βάση τον Κ.Εν.Α.Κ. για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ζώνης Β΄ και, όπως φαίνεται από τον Πίνακα, εντάσσεται στην κατηγορία Α. Η εξαιρετική επίδοση του κτιρίου οφείλεται στη πολύ καλή θερμομονωτική ικανότητα του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, ενώ έχει δοθεί παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στην εξάλειψη θερμογεφυρών. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι απαιτήσεις για θέρμανση είναι εξαιρετικά χαμηλές (χαμηλότερες από τις απαιτήσεις ενός παθητικού κτιρίου οι οποίες ανέρχονται σε 15kWh/m2) συγκρινόμενες και με τις αντίστοιχες απαιτήσεις του κτιρίου αναφοράς. Παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και στη ψύξη, με μικρότερη βέβαια διαφορά.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ερευνητικού προγράμματος “FC-DISTRICT - New μ-CHP network technologies for energy efficient and sustainable districts” (2010-2014, FP7, Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεύθυνση Έρευνας, Πρόγραμμα NMP)

Μ. Φούντη

Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων & Συστημάτων Καύσης, Τομέας Θερμότητας,

Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Κτίριο Ο, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αθήνα 15780

Τηλ.: 210-7723605, Fax: 210-7723527, e-mail: [email protected]

Τα νέα της Knauf

Infacoma 2012
 • Infacoma 2012
 • Infacoma 2012

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε φέτος η έκθεση Infacoma 2012

Στο περίπτερό μας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος ζωντανές παρουσιάσεις εφαρμογής των συστημάτων δόμησης Knauf. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Knauf Thermoprosopsis καθώς και στα συστήματα εσωτερικής θερμομόνωσης Knauf InTherm και Knauf AluTherm.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα ακόλουθα συστήματα:

 • Εσωτερικές τοιχοποιίες με Ελληνικές οικολογικές γυψοσανίδες
 • Εσωτερικές οροφές με Ελληνικές οικολογικές γυψοσανίδες
 • Εξωτερικές τοιχοποιίες με τσιμεντοσανίδες Aquapanel
 • Εσωτερικοί έτοιμοι σοβάδες
 • Δάπεδα ξηράς δόμησης
 • Προσθήκες Knauf

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αυξημένο για τα συστήματα θερμομόνωσης και ανακαίνισης της εταιρείας μας καθώς και για τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο φυσικός οικολογικός γύψος και τα προϊόντα του.

Knauf Upgrade

Για 2η χρονιά συνεχίζονται οι παρουσιάσεις των συστημάτων δόμησης και ανακαίνισης Knauf, μέσα από το πρόγραμμα Knauf Ugrade - αναβαθμίζω με τους ειδικούς.

Το αμείωτο ενδιαφέρον των ιδιωτών για ενημέρωση σχετικά με τα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης και ανακαίνισης Knauf, οδήγησε στο νέο πρόγραμμα των ζωντανών παρουσιάσεων Knauf live, που πραγματοποιούνται από τους εμπορικούς συνεργάτες Upgrade, στις εγκαταστάσεις τους.

Στo πλαίσιο αυτο, η ΒΛΗΣΣΑΡΗΣ Ν.& ΣΙΑ Ο.Ε. στα Τρίκαλα, πραγματοποίησε στις 15/03/12 την πρώτη ζωντανή παρουσίαση των συστημάτων Knauf για το 2012, ενώ έπονται και άλλες παρουσιάσεις στις 26/04/12, 17/05/12, 21/06/12, 19/07/12 και 13/09/12.

Η ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΠΕΠΠΑ Ο.Ε. πραγματοποίησε επίσης ζωντανή παρουσίαση των συστημάτων Knauf στις 28/03/2012 στην Μάνδρα Αττικής, και θα συνεχίσει με παρουσιάσεις στις 15/05/12, 10/07/12 και 13/11/12.

Στην Κατερίνη, η εταιρία ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ Ε.& Α. Ο.Ε., θα πραγματοποιήσει ζωντανές παρουσιάσεις στις 14/05/12 και 12/06/2012.

Στην Καστοριά, η εταιρεία ΑΦΟΙ ΑΘ. ΓΚΑΜΠΕΣΗ Ο.Ε., θα πραγματοποιήσει ζωντανές παρουσιάσεις στις 30/04/12 και 28/05/12.

Σε κάθε τεύχος θα σας ενημερώνουμε για τις νέες ημερομηνίες των εμπορικών συνεργατών Knauf Upgrade.

Building the future blog

Μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης της επικοινωνίας, ξεκίνησε πριν ένα μήνα.

Με γνώμονα την απρόσκοπτη ενημέρωση σε τεχνικά θέματα καθώς και τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του τεχνικού κόσμου, της βιομηχανίας δομικών υλικών και του ιδιώτη, δημιουργήσαμε το blog www.buildingthefuture.gr . Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε, να σχολιάσετε, να ενημερώσετε και να προτείνετε πληροφορίες και νέα σχετικά με τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο, τη βιομηχανία δομικών υλικών και την τεχνολογία κατασκευής κτηρίων. Θα χαρούμε πολύ να λάβουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω την επικοινωνία μας.

Ημιμαραθώνιος Αγρινίου

Οι συνάδελφοί μας από το εργοστάσιο, Παναγιώτης Μαλτέζος και Άνθιμος Μερίτσης, έλαβαν μέρος στον ημιμαραθώνιο Αγρινίου, στις 18/03/2012.

Η εκκίνηση ήταν στο χωριό Δογρί διπλα απο την λίμνη Τριχωνίδα και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Στον αγώνα από τους 250 συμμετέχοντες, τερμάτισαν 202 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, ενώ αρκετές ήταν οι συμμετοχές στους αγώνες μικρότερων αποστάσεων των 5 και 1 χιλιομέτρων που έγιναν στην πόλη του Αγρινίου.

Ο Παναγιώτης Μαλτέζος τερμάτισε στην 34η θέση με χρόνο 1 ώρα και 34 λεπτά, ενώ ο Άνθιμος Μερίτσης στην 57η θέση με χρόνο 1 ώρα και 57 λεπτά.

Τους συγχαίρουμε για την προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε να είναι υγιείς και να βελτιώσουν το 2013 το χρόνο τους, όπως τον βελτίωσαν φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Τεχνικά νέα & καινοτομίες

Εκσυγχρονισμός εργοστασίου
 • Εκσυγχρονισμός εργοστασίου
 • Εκσυγχρονισμός εργοστασίου

Η εταιρεία μας σε πείσμα των καιρών και αποβλέποντας στο μέλλον δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Αμφιλοχίας.

Ένα τέτοιο έργο ουσίας και προοπτικής ,αποτελεί και η αναβάθμιση δηλαδή ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αυτοματισμού των πινάκων ισχύος του εργοστασίου αντικαθιστώντας σε αυτούς το σύστημα S5 με το S7 .

Είναι ένα έργο που ξεκίνησε σχεδιαστικά πριν από τέσσερα χρόνια υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Τεχνικού Διευθυντή του εργοστασίου, του κου. Καραγιάννη σε συνεργασία με το Τεχνικό τμήμα του Ομίλου στο Iphofen.Η πραγματοποίηση του άρχισε μέσα στο 2011. Το συνολικό του κόστος μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στις 800.000 €.

Με την αναβάθμιση αυτή,απομακρύνονται σταδιακά από το εργοστάσιο ,ξεπερασμένες τεχνολογίες οι οποίες και δεν είναι πλέον λειτουργικές αλλά και είναι πολύ δύσκολο και να συντηρηθούν και να διατηρηθούν. Επιπλέον, η εισαγωγή της τεχνολογίας αυτής καθιστά το εργοστάσιο της Αμφιλοχίας πιο «συμβατό» με τα υπόλοιπα εργοστάσια του Ομίλου και πιο οικείο στους συνεργάτες μας από το εξωτερικό.

Οι νέοι πίνακες ισχύος του εργοστασίου συγκεντρώνονται και στεγάζονται σε καινούργιο εσωτερικό κτίριο , επιφανείας 200 τετρ. μέτρων, το οποίο πληροί όλους τους κανόνες ασφάλειας, λειτουργικότητας και εργονομίας . Στο κτίριο αυτό θα τοποθετηθούν οι νέοι πίνακες και των υπολοίπων τομέων του εργοστασίου που θα αναβαθμίζονται και αυτοί με τη σειρά τους , οι πίνακες χαμηλής τάσης καθώς και οι πυκνωτές του εργοστασίου, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι σε διαφορετικά σημεία των κτιρίων του εργοστασίου .

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση σε δύο τομείς του εργοστασίου : στο συγκρότημα του Σπαστήρα και στο συγκρότημα της Κατσαρόλας. Ήδη,από τις αρχές του 2012, δουλεύουμε και τα δύο αυτά τμήματα με το αναβαθμισμένο σύστημα αυτοματισμού S7 και ήδη διαπιστώνουμε την βελτίωση της διαχείρισης τους στην καθημερινή λειτουργία τους :κι αυτό ήταν κάτι που μας το είπαν, πρώτοι, οι εργαζόμενοι της βάρδιας.

Πιστοποίηση CE
 • Πιστοποίηση CE
 • Πιστοποίηση CE

Τα προϊόντα που συνθέτουν ένα Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης είναι απο τη φύση τους πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα το θερμομονωτικό υλικό, το βασικό κονίαμα / κόλα, τα αγκύρια, το υαλόπλεγμα ενίσχυσης, το βασικό και το τελικό επίχρισμα θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά, κατάλληλα για την χρήση που προορίζονται και συμβατά μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα τεχνικό άρτιο σύστημα κατάλληλο για το σκοπό που σχεδιάστηκε να εξυπηρετήσει. Με δεδομένο ότι πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν εναρμονισμένες προδιαγραφές, είναι απαραίτητο η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης να διεξάγεται με βάση την Ευρωπαϊκή Τεχνική Έγκριση (ETAG 004) που παραπέμπει σε συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης. Οι οδηγίες αυτές καθορίζουν επακριβώς τις ελάχιστες επιδόσεις που πρέπει να έχει το σύστημα και επίσης περιγράφει λεπτομερώς όχι μόνο τα χαρακτηριστικά των προϊόντων αλλά και τις μεθόδους δοκιμής. Η ETAG 004 περιλαμβάνει 19 σκληρές δοκιμές για τα δοκίμια και πιστοποιεί την επάρκεια του συστήματος για τουλάχιστον 25 έτη. Οι δοκιμές του συστήματος διεξήχθησαν με επιτυχία στο Εργαστήριο ελέγχου ZUS στο Brno Τσεχίας και εκδόθηκε το αντίστοιχο πιστοποιητικό απο τον Ευρωπαϊκό Οργανσμό Τεχβικών Εγκρίσεων (ΕΟΤΑ).

Σε συνέχεια της διαδικασίας απόκτησης Ευρωπαϊκής Τεχνικής Έγκρισης (ETA), το σύστημα Knauf Thermoprosopsis πιστοποιήθηκε για τη σήμανση CE από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TUV HELLAS, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/106/EOK. Οι εργασίες επιθεώρησης και πιστοποίησης αφορούν στο σύνολο των υλικών με επιτόπια επιθεώρηση στα εργοστάσια παραγωγής τους και την ακόλουθη έκδοση «Πιστοποιητικών Ελέγχου της Παραγωγής στο Εργοστάσιο ΕΚ», με ισχύ σε όλη την Ευρώπη. Με την πιστοποίηση των υλικών εξασφαλίζεται η αρτιότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης και δίνεται εγγύηση στον καταναλωτή για τις ιδιότητες τους. Σε συνέχεια της έκδοσης των Πιστοποιητικών διεξάγονται περιοδικές επιθεωρήσεις με σκοπό τη διασφάλιση της συνεχούς ποιότητας των προϊόντων των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης.

Η σήμανση CE διασφαλίζει πως το προϊόν που διατίθεται στην αγορά είναι αντίστοιχο με αυτό που πιστοποίησε το εργαστήριο για την έκδοση της ΕΤΑ (European Technical Approval). Η έλλειψη της σήμανσης CE του συστήματος πρακτικά ακυρώνει την έγκριση ΕΤΑ !

Η βασική προϋπόθεση για την νόμιμη κυκλοφορία ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι η σήμανση CE που πρέπει να φέρει το σύστημα. Η σήμανση CE του συστήματος υποδηλώνει την συμμόρφωση του τελικού προϊόντος με τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας για την ασφαλή χρήση του στα κτίρια.

Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα Thermoprosopsis θα βρείτε εδώ .

Νέα ενημερωτικά έντυπα
 • Νέα ενημερωτικά έντυπα

Νέα έντυπα "Προσθήκες Knauf" & "Η Knauf στα σχολικά κτίρια"

Σας παρουσιάζουμε τα 2 τελευταία μας έντυπα που αναφέρονται στις λύσεις που προσφέρουμε για κατασκευές προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια, καθώς και σε σχολικά κτίρια.

 • Προσθήκες Knauf
 • H Knauf στα σχολικά κτίρια

Μπορείτε να κατεβάσετε τα έντυπα εδώ .

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Knauf Fireboard Marine
 • Knauf Fireboard Marine

Το Knauf Fireboard σε κρουαζιερόπλοια

Το Knauf Fireboard Marine χρησιμοποιήθηκε σε δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας AIDA, τα AIDA και AIDAvita και από τα τέλη Νοεμβρίου 2011 βρίσκει εφαρμογή σε ένα υπό κατασκευή πλοίο της ίδιας εταιρείας το AIDAaura . Για την ανακατασκευή των πλοίων χρησιμοποιήθηκαν περίπου 3.500m2 της πυράντοχης πλάκας Knauf Fireboard πάχους 12,5mm ως υπόβαθρο για τις τοιχοποιίες και τις επενδύσεις.

Οι σχεδιαστές επέλεξαν ένα υλικό εξαιρετικής πυραντοχής, χαμηλού βάρους (περίπου 850 kg/m3), πιστοποιημένο για χρήση στη ναυπηγική ενώ λύσεις στα διακοσμητικά στοιχεία έδωσε η πλάκα Knauf Fireboard Marine των 6mm πάχους.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την πυράντοχη πλάκα Knauf Fireboard εδώ .

Κατεβάστε το πιστοποιητικό χρήσης του Knauf Fireboard στη ναυπηγική εδώ .

Έργα αναφοράς

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
 • Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
 • Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Επωνυμία: Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου - Εμπορικό κέντρο «ATHENIAN CAPITOL», Γ' Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού 33 - 35 & Πατησίων, 104 33, Αθήνα

Αρχιτεκτονική μελέτη: ACROPOLE Architecture & Design

Στατική μελέτη: Δ. ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ

Η/Μ μελέτες: ΛΔΚ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ

Διοίκηση έργου & κατασκευής: ΑΚΡΟΠΟΛ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ Α.Ε.

Ακουστική ηχομόνωσης & ακουστικής αμφιθεάτρου: ACOU - ΣΩΤΗΡΗΣ Π. ΨΑΡΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εργασίες ξηράς δόμησης: Αφοί Ροντογιάννη Ε.Π.Ε., Γυψομετάλ Α.Ε.

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf.

 • Εξωτερικοί τοίχοι τσιμεντοσανίδας υψηλής ηχομόνωσης W388 Aquapanel με τριπλή στρώση γυψοσανίδας υψηλής αντοχής Knauf Diamant εσωτερικά και διακοσμητικά επιχρίσματα Knauf Addi-S
 • Εσωτερικά χωρίσματα και οροφές γυψοσανίδων Knauf
 • Ακουστικές οροφές διάτρητων γυψοσανίδων Knauf Cleaneo Accoustic FF

Ιδιωτική κατοικία στον Άλιμο
 • Ιδιωτική κατοικία στον Άλιμο

Επωνυμία: Εξωτερική θερμομόνωση ιδιωτικής κατοικίας στον Άλιμο Αττικής

Μελέτη - Κατασκευή: ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Α.Ε.

Εργασίες εξωτερικης θερμομονωσης: Λουίζος Βασίλης

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf.

 • Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Knauf Thermoprosopsis Organic.
 • Εσωτερικές επενδύσεις γυψοσανίδας Knauf και οροφές γυψοσανίδας D112.
 • Το σπατουλάρισμα των επιφανειών έγινε με υλικό Knauf F2F και χαρτοταινία Kurt.
 • Στις επιφάνειες σκυροδέματος εφαρμόστηκε σύστημα αντιρηγματικής προστασίας Knauf με βασικό επίχρισμα Thermoprosopsis multi.

Προσθήκη στο Παγκράτι
 • Προσθήκη στο Παγκράτι
 • Προσθήκη στο Παγκράτι

Επωνυμία: Προσθήκη ορόφων σε κατοικία στο Παγκράτι

Αρχιτέκτονας: ΞΕΝΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΛΕΙΣΜΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

Στατική Μελέτη: ΚΥΝΘΙΑ ΣΚΟΤΙΔΑ

Κατασκευή– επίβλεψη: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΗΣ

Εργασίες ξηράς δόμησης: Αριστοτέλης Παππάς

Πληροφορίες: Στο έργο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω συστήματα Knauf.

 • Συστήματα εξωτερικών τοιχοποιών τσιμεντοσανίδας Aquapanel W388. Διπλός μεταλλικός σκελετός, μονή στρώση Aquapanel Outdoor εξωτερικά,διπλή στρώση γυψοσανίδας Knauf εσωτερικά και διπλή στρώση ορυκτοβάμβακα ECOSE Ultracoustic.
 • Φινίρισμα εξωτερικής επιφάνειας με διακοσμητικό επίχρισμα Knauf Addi-S
 • Συστήματα εσωτερικών τοιχοποιών και οροφών με γυψοσανίδες Knauf